5 vinkkiä vauvan turvakaukalon hankintaan

Vauvan turvakaukalo on tärkeä hankinta, ja monen vanhemman ensimmäisiä ostoksia. Vauvan turvakaukalo otetaan monesti mukaan jo synnytykseen, joten se on tärkeää hankkia tarpeeksi ajoissa. Lisäksi vauvan turvakaukalo on tärkeä matkustaessa, sillä turvakaukalo on ainoa, jossa vauva matkustaa turvallisesti autossa.

Tässä esittelemme tärkeät vinkit, jotka suosittelemme tarkistamaan ennen turvakaukalon ostoa. Nämä vinkit sopivat niin uuden kuin käytetyn turvakaukalon hankintaan.

Ps. Mietitkö mikä on paras turvakaukalo? Lue turvakaukalo vertailu täältä ja löydä paras turvakaukalo tarpeisiisi.

1. Sovita turvakaukalo käyttämääsi autoon

Turvakaukalot eivät ole vakiokokoisia, ja eri valmistajien turvakaukalot voivat poiketa leveydeltään tai syvyydeltään huomattavasti toisistaan. Mikäli takapenkillä istuu muitakin lapsia, mahdollisesti turvaistuimissa, on tärkeää hankkia mahdollisimman kapea turvakaukalo. Mikäli taas vauva on ainoa matkustaja takapenkillä, ei leveydellä ole niin suurta merkitystä. Varmista kuitenkin, että turvakaukalo mahtuu autoosi, ja saat sen toimimaan siinä vaivatta. Turvakaukalo tulee aina asettaa siten, että vauva matkustaa siinä selkä menosuuntaan. Usko meitä, tämä auttaa aamun kiireessä kummasti!

2. Tarkista turvakaukalon kiinnitysmekaniikka

Turvakaukalon voi kiinnittää autoon pääsääntöisesti kolmella eri tavalla: erikseen myytävällä telakalla, IsoFix-kiinnityksellä tai auton turvavöillä. Telakkakiinnitys kannattaa kaikille, jotka autoilevat usein samalla autolla. Tällöin säännöllisesti käytettävään autoon kannattaa hankkia laadukas, turvakaukaloon sopiva telakka. Telakka tekee turvakaukalon kiinnittämisestä helpompaa ja nopeampaa. Mikäli taas autossa matkustaminen on harvinaisempaa, ei telakalle liene tarvetta.  Ennen IsoFix-mekaniikalla toimivan turvakaukalon hankkimista suosittelemme varmistamaan, että automallisi on IsoFix yhteensopiva. Monet turvakaukalo valmistajat pitävät yllä listaa yhteensopivista automalleista. Pääsääntöisesti uusissa autoissa on aina IsoFix turvakaukaloa varten.  Monet käyttäjät suosivat IsoFix turvakaukaloa, sillä IsoFixin ansiosta väärinasentamisen riski on pienempi.

3. Tarkista turvakaukalon käyttöikä

Turvakaukalon käyttöikä on Suomessa melko vakiintunut ja pääasiassa kaikki turvakaukalot sopivat vastasyntyneestä alkaen. Yleisimmin turvakaukalo sopii vauvalle painorajaltaan 0-13 kg välillä. Tarkista kuitenkin aina erikseen valmistajan suositus, sillä jotkin turvakaukalot sopivat vain 9 kg saakka. Ikäsuositus turvakaukaloille on yleensä 0-15kk tai korkeintaan 18 kk. Ikäsuositus on kuitenkin suuntaa antava, sillä monet vauvat kasvavat ulos turvakaukalosta jo 9-12 kk iässä. Turvakaukalosta ei kuitenkaan kannata luopua liian pian, sillä liian iso turvaistuin ei ole turvallinen vauvalle.

4. Tarkista yhteensopivuus vaunuihin

Turvakaukalo ja rattaat ovat toimiva yhdistelmä, mutta vain jos vauvan turvakaukalo sopii yhteen vauvan rattaiden kanssa. Esimerkiksi Cybex turvakaukalo sopii yhteen vain Cybex vaunujen kanssa, kun taas Maxi Cosi turvakaukalo sopii yhteen monien eri valmistajien vaunujen kanssa. Varmista asia siis aina valmistajan ohjeistuksesta. Mikäli sinulla on aikeissa hankkia turvakaukalo ja yhdistelmävaunut, suosittelemme tutustumaan eri valmistajien valmiisiin tuotepaketteihin, joissa tulee molemmat mukana. Katso tästä käytännölliset yhdistelmävaunut, joiden mukana tulee turvakaukalo.

5. Varmista turvakaukalon turvallisuus

Luotettavat suomalaiset kaupat myyvät vain ja ainoastaan lain sallimia, ns. E-hyväksyttyjä turvakaukaloita. Turvakaukaloita on kahta eri standardia, joista toinen on vanhempi ECE R44/04, jossa turvakaukalo määritellään vauvan painon mukaan. Uudempi standardi on ECE R129, joka määrittelee turvakaukalon vauvan iän ja pituuden mukaan. Mikäli ostat vauvan turvakaukaloa ulkomailta, varmista aina, että turvakaukalo täyttää jommankumman standardin. Lisäksi voit tutustua turvakaukalon turvallisuutta koskevaan testiin, joita löytyy muun muassa Suomen Autoliiton sivuilta.

Edellä esitettyjen vinkkien lisäksi on tärkeää kiinnittää myös huomiota omiin käyttötarpeisiin turvakaukalolle. Mikäli matkustatte paljon, kannattaa valita turvakaukalo, jonka saa ottaa mukaan lentokoneeseen. Koska lentoyhtiöiden käytännöt vaihtelevat, suosittelemme aina varmistamaan lentoyhtiöltä turvakaukalon sopivuuden.

Sisältää mainoslinkkejä.